Egbert Jan Louwerse is Hoofdvak Docent Fluit aan het Prins Claus Conservatorium Groningen.

Egbert Jan studeerde fluit bij Pieter Odé aan het Sweelinck Conservatorium en bij Marieke Schneemann aan het Conservatorium van Amsterdam bij wie hij het hoogste diploma behaalde, zich specialiserend in moderne muziek.

Naast het fluitspelen verdiepte hij zich tijdens zijn studie in orkestdirectie, muziek met behulp van "live-electronica" en in compositie. Verder bestudeerde hij gedurende drie jaar de complexe ritmiek en microtonaliteit van de Carnatische muziek, de klassieke muziek uit Zuid-India.

Na zijn studie reisde hij vele malen naar Frankrijk om daar te studeren bij grote Franse Musici zoals fluitist Christian Lardé, harpiste en Debussy-kenner Marie-Claire Jamet en componist Jean-Michel Damase.


Egbert Jan richt zich momenteel voornamelijk op de kamermuziek. Zo is hij een van de fluitisten van het Nederlands Fluitkwartet waarmee hij in 2001 prijswinnaar werd op het prestigieuze Kuhlau-fluitconcours in Duitsland. Hij is een van de fluitisten van het uit acht fluitisten bestaande ensemble “Blow Up!” en is fluitist van het internationale Occult Ensemble dat gespecialiseerd is in moderne muziek. Ook speelt hij in duo’s met gevestigde musici als harpiste Manja Smits en pianist Henry Kelder. Hij is fluitist van het Gelders Blaaskwintet.


De laatste jaren specialiseerde Egbert Jan zich in het Franse repertoire. Hierin realiseerde hij zich verschillende elementen van deze belangrijke muziek voor fluit. Hij verbindt deze elementen en past zijn ontdekkingen toe in zijn fluitspel, zijn lesgeven, zijn onderzoek en zijn schrijven over deze muziek. Regelmatig wordt hij uitgenodigd hierover te spreken en les te geven, zoals recent op het Adams International Flutefestival en aan het Conservatorio Superior de Musica Oviedo (Spanje), Conservatorio Umberto Giordano Foggia (Italie), het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (Belgie),  Shenzhen school of music (China), Xinghai Conservatory of Music (China) en L’Instituto Superiore Conservatorio G. Cantelli di Novarra (Italie), Conservatorio G.B. Martini di Bologna (Italie), Academy of Music Katowice (Polen)
Hij is regelmatig te gast op internationale festivals voor concerten en masterclasses, zoals het Orlando Festival en meest recent het NFG International Flute Festival 2012, het Adams International Flutefestival 2013, City Proms Leeuwarden 2013, het Nargen Festival 2013 Estland, het Peter de Grote Festival 2014, City Proms Leeuwarden 2015, Festival Classique 2016, het Adams International Flutefestival 2016 en 2019, Festival Fiatti 2019 Novara. Met harpiste Vera Kool ontving hij de eervolle uitnodiging voor de wereldberoemde Académie Musicale de Villecroze in Frankrijk in juni 2008. 

 

Op 13 juni 2015 ontving hij uit handen van de Franse Société Académique "Arts-Sciences-Lettres" in Parijs de onderscheiding "Diplome de Medaille d'Argent" voor zijn bijdrage aan de Franse Muziek gedurende zijn carriere.

Op 25 mei 2016 werd hij vanwege deze

bijzondere onderscheiding door de

Hanzehogeschool Groningen opgenomen

in hun “Walk of Fame”.


In juni 2017 ontving Egbert Jan een Masters Degree aan het Conservatorium van Amsterdam met zijn thesis: “Phrasing slurs in French Chambermusic for flute and piano from 1871”, an effort in understanding the multi-implication of long phrasing slurs on performance practice in French chamber music for flute from 1871, focusing on the influence of Paul Taffanel.

Uit dit onderzoek kwam een CD voort met daarop muziek van en rondom Taffanel, samen met pianist Henry Kelder, die in 2018 uitkwam.


Als componist zijn enkele van zijn werken uitgegeven bij Donemus en bij Edition MatchingArts (EMA).


Hij bespeelt o.a. een 14 k gouden Pearl Maesta, een 14 k gouden Haynes

en een houten Braun.

 

foto Marco Borggreve